Elutasítás, 1 rész. Miért fáj az elutasítás?

 

Biztos a te életedben is előfordult már, hogy vagy álláskeresőként, vagy társkeresőként nemet mondtak rád, és megtapasztaltad az elutasítás fájdalmas élményét. Az elutasítás egyébként az életünk bármely területén előfordulhat, de szinte minden esetben nehezen éljük meg, ezért aztán törekszünk arra, hogy elkerüljük, hogy ne sérüljünk.

 

elutasítás, fájdalom, szorongás, értéktelenség, nem vagyok elég jó, nem kellesz

 

De miért is fáj annyira az elutasítás?

 

Erről szól a videó, melyet a lenti – narancssárga – linkre kattintva tudsz megnézni.

 

Az elutasítás fájdalma 1. rész

 

Ha inkább olvasni szeretnél az elutasítás okozta fájdalomról, akkor folytasd itt.

 

A lányom az nemrég került ki a “munkaerő piacra” pályakezdő friss diplomásként.  Lelkesen, és nagy  reményekkel,kezdett hozzá az álláskereséshez. Rengeteg állásinterjún vett részt, és jó pár visszautasításban volt része, amit gyakran személyes kudarcként élt.

 

A kudarcérzés, az ebből fakadó rosszkedv, szorongás  azokban az esetekben merült fel,  amikor, nagyon tetszett  neki a pozíció, amiben el tudta volna képzelni magát, amikor vágyott rá, hogy az övé legyen, azaz érzelmileg igencsak bevonódott.

 

Azonban amikor a vágy és valóság eltér, távol kerül egymástól,az egy stresszel terhelt helyzet.

 

Eluralkodnak ilyenkor a negatív érzések, a szégyen, a frusztráció, jönnek az automatikus negatív gondolatok, mint a „nem vagyok elég jó”, az alkalmatlanság érzése.

 

Bár a lányom esetében az elutasítás szakmai volt, kifejezetten a gyakorlat hiányának szólt, mégis úgy élte mintha, a teljes személyét elutasították volna.

 

Ehhez hasonlóan érez az a társkereső, aki izgatottan készül a randira, de jön egy váratlan lemondó üzenet, vagy éppen a randi után  mond nemet a folytatásra a partner.

 

De ugyanilyen kemény pillanat, az állásinterjú után, a társkeresőn folytatott hosszas levelezgetés, vagy a randi utáni csönd is. Amikor nem tudod, hogy mi van a csönd mögött. Általában  ilyenkor az egészből csak annyit sikerül meghallani, hogy „nem kellek”. Ez pedig gyötrelmesen fájó érzés..

 

Az elutasítás valóban fáj, amit kutatási eredmények igazolnak

 

Egy 2003-as kutatás során fMRI vizsgálatokkal sikerült kimutatni, hogy amikor megtapasztaljuk az elutasítást, akkor az agyunk ugyanazon területei aktiválódnak, mint mint fizikai fájdalomérzet (pl. fejfájás) esetén.

 

Ezt megerősítette az a 2011-es vizsgálat is, melyben a vizsgálati résztvevők egy részének karját forró kávéval öntötték le, a részvevők másik részének pedig az ex-párjuk fényképét mutatták, akik nem a legkíméletesebb módon szakítottak velük.

A vizsgálat során megállapították, hogy a forró kávé okozta fizikai, és a fénykép okozta szubjektív fájdalom hasonlóan kellemetlen érzéseket hozott a vizsgálati alanyokban.

 

Nem a konkrét szituáció fáj

 

Nem az fáj, hogy egy adott cég nem téged választott, vagy “Józsi” a Randivonalról lemondja a megbeszélt randit, hanem ami mögötte van.

 

  1. A konkrét helyzetekben megélt tapasztalataink kisebb nagyobb sérül az egyébként is gyenge lábakon álló önbecsülésünk, és előhívják, felerősítik azokat a félelmeinket, amelyek szerint mi nem vagyunk elég érdekesek, elég okosak, és szépek, elfogadhatóak és szerethetőek.

 

 

  1. Nem csak önbecsülésünk sérül, hanem megéljük az elfogadás és a kapcsolódás hiányát.  Egyik legősibb félelmünk a magány. Ha egyedül érezzük magunkat, az olyan, mintha egyedül állnánk a világgal szemben.
    1. Talán nem túlzás az állítás, miszerint kötődni és kapcsolatban lenni  a biztonságot , szeretni és szeretve lenni pedig az életünk értelmet  jelenti számunkra.  Ezért olyan vágyunk annyira olyan kapcsolatokra, amelyekben azt érezhetjük, hogy fontosnak tartanak minket, elfogadnak, és számíthatunk másokra. Annyira fontosak ezek a kapcsolatok számunkra, hogy a a saját értékünket kifejezetten a a külső visszajelzések alapján,és  a kapcsolataink  számában és minőségében mérjük.

Mit tehetünk az elutasítás miatti fájdalommal szemben?

 

Erről szól majd a következő bejegyzés.😊

 

Ha nehezen éled meg az elutasítást, ha magabiztosabbá szeretnél válni, ha a kapcsolataid minőségén változtatnál, coaching-gal tudlak ebben támogatni. A coaching-ról ITT tudsz tájékozódni. Ha bármilyen kérdésed van van, üzennél, hívnál, a lenti gombra kattintva teheted.

 

ÉRDEKLŐDÖM

 

Forrás:

https://www.researchgate.net/publication/9056800_Does_Rejection_Hurt_An_fMRI_Study_of_Social_Exclusion

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076808/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Posted by: admin on