Viszlát 2019! Évértékelésről szubjektíven

Holnap véget ér a 2019 – es év, és ráadásul 2020-szal kezdetét veszi egy új évtized. Mindenhol azt látom, hallom, hogy itt van év végi számvetés időszaka. Nagyon nem szeretem ezt az „év végi számvetés” kifejezést, szívesebben használom helyette az „évértékelést”. Bár mindkettő a múlt eseményeivel való szembenézést jelenti, mégis valahogy jobb az optikája, kevésbé tűnik számon kérőnek. Az én olvasatomban az évértékelés sokkal inkább koncentrál az értékekre, az értékesre, az eredményekre. Különösen fontos ez, amikor egy nehezebben évet hagyunk mögött, amikor az ambiciózus terveinket nem sikerült megvalósítani, amikor váratlan eseményekből, negatív megélésekből nem volt hiány. Számomra a 2019 ilyen volt. Nem bánom a múlását…😊

 

 

Lehet, hogy sikerekről, pozitív eredményekről, magasztos érzelmekről illene ide írnom, de akkor nem lennék önazonos. Mert volt csalódás (csalódtam emberekben, és csalódtak bennem), mert nagyra törő szakmai terveim dőltek már év elején dugába, és nem minden esetben sikerült az újratervezés, mert lemondtam szakmai és magánéleti vágyakról, mert nem volt erőm, bátorságom megvalósítani, ráadásul volt több betegség, ami fizikailag, lelkileg is megrángatott.

 

Nem jó ezekkel szembesülni, de mégis érdemes a dolgok mögé nézni. Hogy:

 

➡Mi az én felelősségem a történtekben?

➡Mit tehetek másképp?

➡Mi az amit megtanultam, és mi az, amiben még  fejlődnöm kell?

 

De az önreflexióhoz erő is kell.

Ezt az erőt azokból a pozitív történésekből, eredményekből, értékekből nyerjük, melyeket megéltünk.

 

Személy szerint értékelem, hogy idén is voltak ügyfeleim, akik engem választottak az életük jobbításához, hogy idén is tovább képeztem magam karrier- coachingban, és hivatalosan is tréner lettem. Hogy a képzések által önismeretileg fejlődtem. Hogy rendeztem egy kapcsolatomat, azáltal, hogy képes voltam megbocsátani. Hogy diplomás lett a lányom. Hogy egy csodaszép, egészséges kisbabával gyarapodott a család. Hogy néhány új ember is bekerült az életembe, növelve a szociális hálómat. Hogy vállalkozóként élhetem a mindennapjaimat, annak az összes előnyével, és hátrányával. Hogy 25 éve vagyunk házasok a férjemmel, és idén sem vágytunk másra. Hogy úgy, és azokkal töltöttem a karácsonyt, ahogy szerettem volna.

Tudom, ezek most így eléggé elnagyoltak. A naptáram segítségével azonban hónapról hónapra haladva sorba veszem, és le is írom a konkrét „sikereket”, örömöket, eredményeket, mert leírva jobban rögzül a memóriában, meg egyébként is így szoktam meg.😉

 

Az év értékelését tehát érdemes a jó dolgok, sikerek, örömök számbavételével kezdeni.

Azokkal, amelyek értékesek, amelyekért hálásak lehetünk, és ezekből erőt nyerve, megerősödve könnyebb az év során megélt kudarcok, veszteségek, sikertelenségek elfogadása.

 

De ne tedd az értékelést kötelességből, csak azért mert „illik”, mert mások ezt teszik, meg a Facebook- posztok, bejegyzések erre biztatnak! Azért tedd meg, mert Te szeretnéd!  És akkor tedd meg, amikor szeretnéd!

Lehet, hogy illúzióromboló leszek, de én a folyamatban, a változás, a fejlődés folyamatában hiszek, nem pedig abban, hogy december 31-én minden lezárul, és január 1-én pedig egy csapásra valami új, és nagyszerű kezdődik. Ezért nálam az előző év értékelése, és az azt követő tervezés, a céljaim megfogalmazása nem ma, és nem holnap fog megtörténni, hanem akár egész januárban, és ha kell, még a februárban is, időt szánva rá, és a saját tempómban haladva.

 

Az idei év történéseinek, az elért eredményeknek, és persze a kudarcoknak a tudatosítása az alapja annak, hogy változz, fejlődj, hogy új célokat tűzz ki, melyek a követező évben utat, és irányt mutatnak. Az évértékeléssel megtudod, hogy honnan indulsz, a célokkal pedig meghatározod, hogy innen, 2019-ből, hova tartasz, hova akarsz eljutni 2020-ban. A célok megfogalmazása nem “úri hobbi”, hanem eszköze annak, hogy kezedbe veszed az életed alakítását. Ha nem te irányítod az életedet, akkor megteszik majd helyetted mások.

 

Te döntesz, hogy kinek az életét akarod élni. Ugye magadat választod?

 

Köszönöm, hogy még itt vagy, ez azt jelenti, hogy végigolvastad! A kitartásod lenyűgöző!😊

 

Boldog, értékekben gazdag új évet kívánok!🍾🎉

 

Ha a céljaid megfogalmazásában, és megvalósításában támogatásra lenne szükséged, a lenti gombra kattintva veheted fel velem a kapcsolatot, vagy felteheted a kérdéseidet.

 

ÉRDEKLŐDÖM

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Posted by: admin on

Címkék: , , , ,