Hogyan lehetnél boldogabb?

A boldogság szubjektív érzelem, mindenki máshogy, mindenki a maga módján boldog. Ezért a boldogságra nincsenek általános, zsebből előhúzható megoldások.

 

Viszont a pozitív pszichológiai irányzaton belül folyó boldogságkutatások eredményei alapján kirajzolódik az emberi boldogság 3 fő komponense:

 

1. Elmélyült cselekvés (flow élményt eredményező cselekvések)

2. Pozitív érzelmek

3. Tartalmas élet

 

A három komponens mindegyikére vonatkozik, hogy önállóan is alkalmasak arra, hogy boldog életet biztosítsanak, akkor is, ha a másik kettő nem működik.

 

boldogság

 

Persze kevesen vagyunk, akik 1-1 komponens vonatkozásában szélsőségesen élnének, ezért praktikusan ha mindháromból jelen van valamennyi, és azt vegyítjük, bizonyítottan boldogabbnak érezzük magunkat.

 

A te életedben melyik komponens van erősebben jelen, melyik gyengébben, vagy esetleg hiányzik?

 

Biztos benned is felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetne a „gyengébben teljesítő” területeket  fejleszteni, erősíteni? Hogyan lehetnél boldogabb?

 

Számos önfejlesztő gyakorlat létezik, melyek segítenek abban, hogy nyitottan gondolkodj, és jobbnak és szebbnek lásd a világot, és benne az életedet. Ezekből hoztam ötöt gondolatébresztőnek, és persze kipróbálásra.

 

1. Foglald el magad!

Ha úgy érzed, hogy mélyponton vagy, gondolj arra, pontosabban dönts úgy, hogy nem akarod így érezni magad. Csinálj valamit, ami kizökkent. Ez lehet sütés-főzés, vagy valamilyen fizikai foglalatosság pl. néhány fekvőtámasz, tempós gyaloglás a ház körül. Ugyanis, ha elég sokáig nem gondolsz a problémádra, és még valamilyen eredménye is van a tevékenységednek, könnyedebben „elillan” a rosszkedv.

 

2. Nevess sokat!

Nézz meg egy vígjátékot, vagy keresd olyan emberek társaságát, akik mindig fel tudnak dobni. Ha tudsz nevetni, együtt nevetni másokkal, jobb lesz a hangulatod, nő az önbizalmad.

 

3. Neked is jár 5 perc !

Ha állandó rohanásban vagy, kevés időt szánsz magad, mindennap legyen 5 perced, amit csak magadra szánsz, hogy lecsillapodj, élvezd a nyugalmat. Építsd be ezt az 5 perces „énidőt” a reggeli, vagy esti rutinodba, így biztosan nem fogod kihagyni.

 

4. Kerüld az energiavámpírokat!

Törekedj arra, hogy pozitív kisugárzású emberekkel vedd körül magad, kellemesebb, ha az ő hangulatuk hat vissza rád.

 

5. Nyújtsd a kezed!

Több millió ember van sokkal rosszabb helyzetben nálad. Nézz körül, és szűkebb, vagy tágabb környezetedben próbálj segíteni másokon szervezéssel, adománnyal, önkéntes munkával. (Karácsony közeledtével számos alkalom kínálkozik.)

 

+1. Vedd lazábbra!

Sokan vannak, akik túl komolyan veszik magukat, vagy állandóan azon elmélkednek, hogy mások mit gondolnak róla. Ha boldogan szeretnél élni, ne foglalkozz azzal, mások mit gondolnak rólad, hiszen úgysem tudsz rajta változtatni. Élj a saját elvárásaidnak, értékrendednek megfelelően!

 

Ahogy a  boldogságra nincs általános recept, úgy ezek a „tippek” sem szólnak mindenkinek. Légy nyugodtan kritikus, és csak azt válaszd ki, ami számodra releváns, és könnyedén beiktatható az életedbe.

 

Sikeres „boldogulást”! 🙂

 

 

Forrás:

Mérő László, Az érzelmek logikája

52 önbizalomnövelő gyakorlat, HVG könyvek

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Posted by: admin on

Címkék: , ,