Kihez vonzódsz, és miért?

“Szerencsére még senki nem jött rá, hogy miért is alakul ki két ember között a vonzalom. (…) A vonzalom lényege épp az ismeretlenből felbukkanó csoda.”

/A. J. Christian/

Biztosan ismersz olyan párokat, akik „ránézésre” szerinted nem illenek össze. Nem érted, hogy mit keresnek ők egymás mellett, mikor „nem ugyanazt a szintet képviselik” külső megjelenésben, vagy gondolkodásmódjukban, képzettségükben, vagy anyagi hátterüket tekintve, és így tovább.

Mi lehet az oka, hogy vonzódnak egymáshoz. Hogy éppen ők vonzódnak egymáshoz?

 

vonzalom, vonzódás, párkapcsolat

 

Azokban az években, amikor kizárólag párkeresőket támogattam tanácsadással, coachinggal abban,hogy megtalálják a számukra ideális társukat, én is sokat töprengtem azon, hogy  vajon milyen szempontok alapján választanak az ügyfeleim.

Megkérdeztem őket, és nem lepődtem meg, amikor a válaszok többsége arról szólt, hogy” legyen valamiféle vonzalom”.

 

 Oké, de mitől lesz valaki vonzó?

 

A „legyen kisugárzása” sablonválasz nem vitt sokkal közelebb a megoldáshoz.

 

Ezért aztán nagyon megörültem, amikor kezembe akadt Pál Ferenc : A függőségtől az intimitásig című könyve.

Feri Atya könyvéből  szemezgetve hoztam el néhány szempontot, bízva abban, hogy akár társkereső vagy, akár párkapcsolatban élsz, számodra is hoz felismerést.

A felismerés azonban mindenki számára más lesz, mindenki  –  a személyiségétől függően – mást vél majd  igaznak.

 

Kihez vonzódsz, és miért éppen hozzá?

 

♥ Aki ismerősnek, meg-, és kiismerhetőnek tűnik.

 

Ez azt a reményt kelti benned, hogy biztonságos hozzá kapcsolódni. Ha pedig a vele való kapcsolatot biztonságosnak véled, vonzóbbnak látod az illetőt.

 

Ez nem véletlen, hiszen a biztonságra törekvés, a valakihez való tartozás alapvető emberi természetünk.

Ha a biztonság érzése mindkét félben megjelenik, létrejön a kölcsönös vonzódás.

 

Tudd, hogy az ismerősség, és biztonság érzését fokozza, ha emlékeztet valakire ( szülő, testvér, barát), illetve, ha gyakran látod az illetőt. Ezekben az esetekben vonzóbbnak véled a másikat.

 

♥ Akiról azt gondolod, hogy kontrollálni tudod.

 

Ha úgy érzed, hogy az illető befolyásolható, kontrollálható, irányítható, az növeli a biztonságérzetedet. A biztonságérzet pedig, már tudjuk, hogy vonzóbbá teszi a másikat.

 

♥ Akit érdemesnek tartunk a bizalmunkra.

 

A bizalom szintén a biztonságérzeteddel van szoros összefüggésben. A bizalomról a korábbi bejegyzésemben ITT és ITT olvashatsz bővebben.

 

♥ Aki mellett „jónak” érzed magad.

 

Általában aki hozzád hasonlóan gondolkodik, hasonló a véleménye, megerősíti az „igazadat”. Azáltal, hogy úgy érzed, „igazad” van, jónak is érzed magad. És a másikat is. Ezzel szabaddá válik az út a vonzalom előtt.

 

♥ Akinek vonzó a külseje.

 

Hányszor hallottam társkeresőket támogató coachként, hogy „a külső nem számít”. Szerinted elhittem?

Hát persze, hogy nem. 🙂

Mert tapasztalatból tudtam (az üzleti életben megtanultam), hogy a megnyerő külsővel rendelkezőket akaratlanul  pozitív tulajdonságokkal ruházzuk fel. Kompetensebbnek, rátermettebbnek találjuk, úgy véljük, hogy nagyobb a társadalmi „státusza”, elfogadottsága, értékesebbnek, és vonzóbbnak látjuk.

 

♥ Akitől pozitív megerősítést kapsz.

 

A megerősítések hatására nő az önbizalmad,kellemes érzéseket kelt benned, aminek hatására te is pozitívan látod a másikat.

A pozitív élmény, a pozitív hangulat viszont növeli a vonzalmat.

 

♥ Aki kedvel téged.

 

Működésbe lép a kölcsönösség elve,azaz  ha ő kedvel, akkor te is kedveled. Néhány praktikus tanács, hogy megkedveljenek:

➡ Mosolyogj!

➡ Szólítsd a nevén!

➡ Hallgasd meg a másikat, ne szakítsd félbe!

➡ Mutass érdeklődést iránta, beszélj arról, ami érdekli!

➡ Viselkedj úgy, hogy fontosnak érezze magát!

 

♥ Aki szeret téged.

 

Aki szeret téged, vonzónak látod. Ez meg is magyarázza a blog elején említett össze nem illő párok esetét.

Lehet, hogy butácska, lehet, hogy csúnyácska, lehet, hogy  „más, mint én”, de szeret. Ennyi elég is, hogy vonzónak lássa a másik.

 

Fontos megemlíteni, hogy kutatások szerint  egyébként ez összefüggésben van az önértékeléssel. Minél alacsonyabb valakinek az önértékelése, annál inkább vonzódik azokhoz, akik szeretik.

 

💡 Egy férfiakra vonatkozó kutatás szerint az alacsonyabb önértékelésű férfiak inkább a konzervatívabb nőkhöz vonzódnak, akikkel hagyományos családmodellben élve „hordhatják a nadrágot”.

Minél magasabb a férfiak önértékelés, annál inkább be merik vállalni a határozott, modern gondolkodású és viselkedésű nőket.

 

♥ Akiről  kölcsönösséget feltételezel.

 

Ha úgy véled, hogy érdemes a kapcsolatba fektetni, mert ugyanannyit kapsz vissza tőle, mint amennyit te adsz neki, akkor  vonzónak fogod találni az illetőt.

 

♥ Aki nyitottan viselkedik veled.

 

A kitárulkozó ember általában vonzóbb, ugyanis ha valaki zárkózott, akkor a kapcsolat nem tud elmélyülni.

(Persze csak egy határig vonzó a kitárulkozás, egy bizonyos pontot túllépve ugyanis ijesztővé is válhat. )

 

Természetesen a fenti (és az összes többi létező) szempontok nincsenek kőbe vésve, és bár megfigyeléseken alapulnak, nem szeretném általános „igazságként” kezelni.

 

Viszont általánosságban azért megállapítható, az, hogy kihez vonzódsz, nem feltétlenül a másikról szól. Sokkal inkább önmagadról, rólad szól.

 

Ezért is tartom fontosnak, hogy ismerd meg a bensődben tudattalanul zajló folyamatokat, vedd észre, tudatosítsd azokat, és ha nem tetszik az irány, változtass rajta.

 

Ebben tudok neked segíteni coachinggal párkapcsolati és egyéb témában. Ha érdekel, keress meg bátran! ♥

 

ÉRDEKEL

 

 

Forrás:

Pál Ferenc: A függőségtől az intimitásig c. könyv

 

Comments are closed. Posted by: admin on

Címkék: , , , , ,