Miben segít a coaching?

A coaching olyan helyzetekben segít, ahol a korábban bevált, vagy jól megszokott stratégiáid, megoldásaid már nem működnek.

Jól alkalmazható magánéleti (life coaching), és üzleti (business coaching) problémák megoldására. A  life és business coaching  nem választható szét a szoros átfedések, és az egymásra gyakorolt kölcsönhatások miatt. Hiszen a munka-magánélet egyensúly megteremtése, stresszkezelés, kommunikáció, konfliktuskezelés, önbizalom növelés, időgazdálkodás, mint probléma, bármelyik területen is merül fel, biztosan hatással van a másik életterületünkre is, és komplex megoldást igényel.

 

Néhány élethelyzet a teljesség igénye nélkül, amikor jól jöhet egy coach:

 

➡Döntési probléma

A magánéletben, karrier-, és munkahelyi környezeteben is előfordulhat olyan helyzet, amikor egyszerűen nem tudsz döntést hozni, annak ellenére, hogy százszor átrágtad az adott kérdést. Ilyen szituációban jól jön, ha sikerül más nézőpontból rátekinti a témára, és új perspektívába helyezni azt.

 

➡Önbizalomhiány

Gyakran érzed magad “kevésnek”, és folyamatos önbizalomhiánytól szenvedve próbálod túlélni a mindennapokat? Az önbizalomhiány negatív hatással van a döntéseidre, a kapcsolataidra, az egész életminőségedre. A coaching segít felfedezni az erősségeidet, az értékeidet, melyre támaszkodva önmagadban megerősödsz.

 

➡Párkapcsolati probléma

A munka mellett időnként nincs magánélet, és a “munka-magánéleti mérleg” könnyen kibillenhet az egyik irányba. Ez komoly törést okozhat a meglévő párkapcsolatban, vagy akadályt jelenthet a pártalálásban. A párkapcsolatok stabilitásának megőrzése, és a pártalálás jelentős modern kori kihívás, ezért érdemes rá tudatosan készülni.

 

➡Gyermekkel való kapcsolati probléma

Én magam is megtapasztaltam, mennyire nem egyszerű nőként, ráadásul vezetőként sikeresnek lenni a munkában, és jó szülőnek is lenni. Életkori sajátosságból, vagy nagyobb odafigyelés igényének a fel nem ismeréséből gyakran alakulhat ki olyan gyermek-szülő konfliktus, mely ha nem kerül feloldásra, rövid, és hosszútávon is mérgezően hat a kapcsolatra.

 

➡Jövőkép hiánya, jövő miatti aggodalom

Az életünkben előfordulhat olyan szakmai/magánéleti változás, amely során nem tudni, hogy hogyan tovább, vagy egyszerűen csak nem látod, hova tart az életed. Stabil jövőkép hiányában bizonytalansággal, félelemmel, rosszabb esetben szorongással tölt el jövő. Akár egy tervezett, de új élethelyzetben a jövőbeni események, az ismeretlenség miatti aggodalom is okozhat problémát, döntésképtelenséget, vagy más életminőségbeli romlást.

 

➡Kommunikációs problémák

Ha a környezeted nem ért meg, és úgy érzed “elbeszéltek egymás mellett”, ami folyamatos viszont külső-belső konfliktushoz vezet. Vagy ha nem tudsz nemet mondani, ha képtelen vagy az akaratodat érvényesíteni, akkor is megoldást jelenthet a készségfejlesztő coaching.

 

➡Stressz-, és konfliktuskezelés

A XXI, századi felgyorsult élet, az információs társadalom természetes velejárója a stressz, és a konfliktus. Egyik sem kerülhető el, de mindkettő hatékony kezelése tanulható, coachinggal fejleszthető, megteremtve a kiegyensúlyozott élet, a harmonikus kapcsolatok lehetőségét.

 

➡Időgazdálkodás probléma

Kevés embert ismerek, aki nem futna versenyt az idővel. Folyamatosan tüzet olt, úgy érzi nincs elegendő ideje sem a munkára, sem a családra, sem önmagára. Az idő a legdrágább kincsünk, érdemes megbecsülni, jobban menedzselni. Már csak azzal, hogy az “időrabló” tevékenységeidet feltérképezed, lényeges javulást érhetsz. A coachinggal ezen kívül az idő “okos” beosztása, az idő okozta stressz kezelése, és a hatékony életszervezés is tanulható.

 

Ha szeretnéd megtudni, hogy a TE aktuális – a fentiekben esetleg fel nem sorolt – problémádra megoldást jelenthet-e coaching, keress bátran!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Posted by: admin on