Miért nem tudsz NEM-et mondani?

A mindennapokban rád zúduló, gyakran túlzó elvárások hatalmas terhet raknak rád a magánéletben, és a munka világában egyaránt. Próbálsz mindenhol, mindenkinek megfelelni, képtelen vagy NEM-et mondani, pedig már érzelmileg, és fizikailag is kimerültél.

 

Ha magadra ismertél,feltétlenül olvass tovább!

 

stressz, alkalmazkodás, félelem

 

Hogyan próbálsz mások kedvébe járni?

 

Hagyományos  párkapcsolatra vágyó párkereső nőként bevállalsz egy éjszakás kalandot, mert úgy érzed, neked már csak ez jut,vagy azért, mert  a potenciális pasi szerint ez trendi. Rábólintasz, pedig  egyetlen porcikád, a lelked meg főleg nem kívánja, és jóval több fájdalmat okoz, mint örömöt.

 

Naponta hívod az idős szüleidet, mert ők ragaszkodnak hozzá, és próbálod végtelen türelemmel újra és újra végighallgatni a szokásos panaszáradatot, a kritikát, akkor is, ha nagyon bánt, mert éppen rólad, a párodról, vagy a gyerekeidről szól.

 

Minden vasárnapi ebédnél szótlanul tűröd, hogy az anyósod levegőnek néz, vagy éppen csípős  megjegyzéseket tesz rád. Tűröd, mert mégiscsak a férjed (édes)anyjáról van szó.

 

A főnököd rendszeresen üvöltve dobja vissza a kimutatást, amit már harmadjára dolgoztál át az újabb és újabb szempontjai alapján. Szégyenkezel, vagy éppen dühös vagy, de nekiülsz, túlórázol, pedig tudod, hogy jó szó, köszönet nem jár érte.

 

A kollégád rendszeresen téged kér meg, hogy fejezd be helyette a félbehagyott munkáját, mert neki rohanni kell a gyerekért az oviba, suliba.

 

Lázas vagy, ájulás kerülget, de szótlanul átadod a az ülőhelyed, amikor a “jó karban lévő” nyugdíjas néni felszólít, hogy állj fel, mert Ő az idősebb.

 

Az ilyen, vagy ehhez hasonló méltatlan élethelyzetektől feszültté válsz, szorongsz?

 

Úgy érzed magad, mintha nem is a saját életedet élnéd?

 

Sajnos, igazad van!

 

Ugyanis minden meggyőződés nélküli, megfelelési kényszerből, félelemből született IGEN egy hatalmas NEM önmagadra.

 

Mi az oka, hogy ilyen könnyen tudsz NEM – et mondani önmagadra, másra viszont nem?

 

Miért érzed magad tehetetlennek akkor is, ha tudod, hogy ez egy folyamatos stresszforrás az életedben, ami nemcsak a lelki, hanem a fizikai közérzetedre is káros?

 

A tudatod alatt futó programok miatt, melyek annyira mélyen ott vannak, hogy észre se veszed, amikor  átveszik az irányítást.

A saját igényeiden alapuló önérvényesítő magatartás helyett a folyamatos, „szeretetméltóságra törekvő” magatartást „kényszerítenek” rád.

 

A félelem, és a tanult viselkedésminták korlátoznak abban, hogy NEM- et mondj.

 

Az egyik legősibb félelmünk a kirekesztettségtől, az elutasítástól való félelem, hiszen az őskorban a “falkához tartozás” ténylegesen is a túlélést szolgálta.

 

Ez az ősi program aktivizálódik minden konfliktusos helyzetben ,és  ezt elkerülendő, már kisgyerekként megtanultál néhány „szabályt”. Például azt, hogy, “Szerezz örömet másoknak!”. Ha mások kedvébe jársz, megpróbálod őket boldoggá tenni, ha alkalmazkodsz, tűrsz, akkor minden rendben lesz.

„Jó embernek”, „jó gyereknek”, „jó feleségnek”,  „jó szülőnek”, jó munkatársnak” tartanak, és ha ezt gondolják rólad, akkor úgy érzed, hogy szükség van rád.  Elfogadnak, fontos vagy számukra,akár még szeretnek is, és ez a érzés  eltűnteti a fejed fölül a kirekesztettség, az elutasítás rémét.

 

Viszont azzal, hogy mindenre igent mondasz, marad az örökös feszültség, a rengeteg feladat, a fáradtság, a fásultság, és amikor az erőfeszítéseidet nem értékelik, akkor a megbántottság, a harag.

Innen már csak egy lépés  a „nem vagyok elég jó”, „nem vagyok szerethető” érzése, majd ismét jön elutasítástól való félelem, és már be is zárult a kör. Mások lábtörlőjének érzed magad.

 

Attól ugyanis, hogy mindenre igent mondasz, csak azért, hogy megfelelj túlzó elvárásoknak, hogy ne bánts meg másokat, még nincs garancia rá, hogy mindenki kedvelni, szeretni fog.

Nincs rá garancia, hogy bizalmon, és tiszteleten alapuló kapcsolat lesz közöttetek.

Sőt könnyen előfordulhat, hogy elkezdenek kihasználni, „örökös balekká” válsz.

 

Mit tegyél, hogy ne légy mások lábtörlője?

 

» Határozd meg, kinek a kedvébe akarsz járni!

Nem dől össze a világ, ha mások csalódottak lesznek, vagy megharagszanak rád.

 

» Határozd meg az értékeidet!

Ha tisztában vagy értékeiddel, akkor állíts fel egy rangsort, hogy tudd, mi az, amibe érdemes energiát fektetni.

Ez segítségedre lehet azokban a döntés helyzetekben, amikor IGEN, vagy a NEM között kell választanod.

 

stressz, alkalmazkodás, félelem, elutasítás

» Adj időt magadnak, mielőtt eldöntenéd, hogy IGEN-t, vagy NEM-et mond!

Változtass azon a rögzült szokásodon, hogy mindenre automatikusan igent mondasz, rábólintasz.

 

» Emeld fel a szavad, ha úgy érzed, valaki ki akar használni!

Követelőzés, sértés nélkül, udvariasan mond meg, mire van szükséged hangsúlyozva az érzéseidet.

Ha kereteket szabsz, határokat állítasz fel, kevesebb stresszt fogsz átélni.

 

A következő bejegyzésben azt is megtudhatod,  hogyan mond NEM-et!

 

Tartsd kezedben az életed!

 

Ha egyedül nem megy, ITT tudsz hozzám jelentkezni coachingra!

 

 

 

 

Forrás:

Amy Morin: 13 dolog, amit mentálisan erős emberek elkerülnek c. könyv

Tari Annamária: Ki a fontos? Én vagy Én? c. könyve

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Posted by: admin on

Címkék: , , , ,